Ryby

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena brutto: 35,00 zł 35.00
Cena netto: 33,33 zł
quantity egz.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: MULTICO Oficyna Wydawnicza
Kod produktu: 8912

Opis

Ryby są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki. Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone skuszą każdego miłośnika dobrego jedzenia.

Mistrzowie kuchni zdradzają tajniki swojej sztuki w sposób prosty, a zarazem szczegółowy, krok po kroku. Z tej książki dowiesz się, jak filetować ryby, jak je przyrządzać na różne sposoby, jak unikać błędów. Poznasz przepisy na 80 potraw z ryb, krabów i małży. Sprawdź jak przyrządzić doskonałego karpia w galarecie, wyjątkowy suflet z sandacza, zaskakujące smakiem ragoût z karasia czy wykwintny tatar z łososia.

Lubisz dania rybne? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne przepisy kulinarne na potrawy z ryb. Na co dzień i od święta.

Spis treści:

Przedmowa

Ryba to łatwe gotowanie i zdrowe odżywianie

Rady przy kupowaniu ryb

Świeża czy mrożona?

Świeżość sprawdzaj wszystkimi zmysłami

Ostrożnie! Czy towar aby na pewno jest świeży?

Sprawianie ryby

O jakości ryby decyduje metoda łowienia

Właściwe przechowywanie – zamrażalnik czy lodówka?

Narzędzia

Patroszenie i mycie ryb

Usuwanie łusek

Odcinanie płetw

Ściąganie skóry

Filetowanie płastug i ryb o kształcie wrzecionowatym

Filetowanie szczupaka za pomocą noża piłki

Filetowanie pstrąga za pomocą noża do filetowania

Filetowanie większych płastug

Filetowanie flądry

Zasady przyrządzania ryb

Przyrządzanie rosołu i wywaru z ryb

Przyrządzanie rosołu rybnego

Przyrządzanie podstawowego sosu rybnego na bazie rosołu

Błędy podczas przyrządzania ryb

Duszenie ryby

Gotowanie ryby

Gotowanie ryby na parze

Pieczenie ryby w folii

Smażenie ryby

Ryba smażona w mące

Ryba panierowana

Ryba w koszulce z jajka

Grillowanie ryby

Smażenie w frytkownicy

Wędzenie ryby

Przepisy

Przekąski

Zupy rybne

Dania główne

Indeks przepisów

 

PRZEPISY

Ryby ogólnie

Podstawowy sos rybny

Rosół rybny (fond)

Ryba duszona

Ryba w „błękitnym woalu”

Ryba w cieście piwnym

Ryba wędzona

Sos z płynu uzyskanego przy duszeniu

Wywar rybny

Przekąski

Budyń z białej ryby z sałatką z buraków ćwikłowych

Budyń z wędzonego łososia ze słodko-kwaśną cukinią

Dorsz marynowany z musztardowym sosem koperkowym

Galaretka z wędzonego łososia i ziemniaków z kremem z sardeli

Karp w galarecie z remuladą

Kiełbaski z białej ryby z marynowaną białą kapustą i słodką musztardą

Kraby w galarecie z sosem ogórkowo-śmietanowym

Łosoś w musie z wędzonej ryby z duszonym ogórkiem

Marynowana wzdręga z ziemniaczaną sałatką

Marynowane małże na roszponce z sosem ziemniaczanym

Marynowany łosoś z zielonym sosem

Marynowany sandacz na sałatce z soczewicy

Rolada z pstrąga i sandacza z marynowaną boćwiną

Rolada z tatarem z łososia z sosem pietruszkowo-szpinakowym

Frykadele rybne z sosem chutney z mango

Sałatka z matiasów z ziemniakami, ogórkami konserwowymi i kaparami

Szczupak faszerowany z cytrynowym kremem i bagietką

Tatar z pstrąga z opiekanym pumperniklem

Teryna z twarogu i matiasów z sosem burakowym

Wędzony karp z sosem pieprzowo-śmietanowym

Zapiekanka z małży i szparagów z sosem z czerwonych pomarańczy

Zupy rybne

Kapuśniak z pulpecikami rybnymi

Krupnik z okoniem i pomidorem

Musztardowa zupa krem z pulpetami ze szczupaka

Piankowa zupa z ostryg z selerem naciowym

Stew z sandacza i białej kapusty

Zupa krem z buraków ćwikłowych i matiasów

Zupa krem z pstrąga z pomidorami i orzechami piniowymi

Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą

Zupa z krabów z ogórkiem i koperkiem

Zupa z małży z kalarepką i lubczykiem

Zupa z małży z szafranem i tymiankiem

Zupa z ryb morskich z fenkułem i likierem anyżkowym

Zupa z ryb słodkowodnych z ogórkiem i koperkiem

Dania główne

Dorsz z sosem musztardowym i soczewicą

Duszony plamiak z morelowo-pomidorowym ragoűt i ziemniakami

Faszerowana troć z sosem limonkowym, dymką i ziołowym risotto

Flądra w sosie śmietanowo-szczawiowym

Gotowany lin z dipem czosnkowym i warzywami

Gotowany sum w sosie chrzanowo-jabłkowym

Gulasz rybny z grzybami, papryką i ziemniakami

Karmazyn w sosie słodko-kwaśnym

Karp w piwnym sosie z migdałami i rodzynkami

Karp z wody z chrzanem jabłkowym

Kluseczki kładzione z białej ryby z sosem szafranowym i liśćmi szpinaku

Knedle z okoniem na kapuście włoskiej w sosie śmietanowym

Marynowana troć z pianką limonkowo-miodową

Marynowany smażony śledź

Okoń pieczony w słonym cieście

Pieczony lin ze skorzonerą i słodko-pikantnymi ziemniakami

Pieczony w folii kurek czerwony z pesto i zielonym makaronem

Pizza z sandacza i łososia

Płotki z pieca z masłem szałwiowym i opalanymi ziemniakami

Pstrąg w koszulce z boczku z jabłkami i suszonymi śliwkami

Pulpeciki śledziowe w śmietanie z kaparami

Ragoűt z karasia z zielonymi szparagami, kalarepką i karotką oraz pasztecikami w cieście francuskim

Rösti z rybą i mozzarellą

Ryba z patelni po hambursku

Sieja smażona w pestkach słonecznika z sałatką z jabłek i fenkułu

Smażona sielawa z kaparami i grejpfrutem

Smażony karp z miodową dynią

Smażony lipień z masłem limonkowym i pureé z ziemniaków i selera

Smażony węgorz z sosem gruszkowo-bekonowym i ziemniakami

Sola faszerowna z duszonymi pomidorami

Stynka w sosie maślano-musztardowym ze smażonymi ziemniakami

Suflet z sandacza z sosem maślanym

Sum w kukurydzianej skorupce

Sum z dyniową skorupką

Szałwiowe ragoűt z węgorza z gryczanymi kluseczkami

Teryna z wędzonego pstrąga na ciepło z sałatką szparagową

Turbot z ziemniaczaną skorupką i sosem ogórkowym

Wzdręga z pieca

Zapiekane cannelloni z nadzieniem z leszcza

Ziemniaki z pieca z krabami i kremem szczawiowym

Dane techniczne

Autor Lutz Behrendt, Jens Stumpf
Seria Kuchnia na co dzień i od święta
Kategoria książki poradnik
ISBN 978-83-7073-823-5
Rok wydania 2010
Format 17 x 24 cm
Liczba stron 176 stron
Oprawa twarda
Język polski

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Produkt dnia
Ptaki. Przewodnik Collinsa
Ptaki. Przewodnik Collinsa
109,00 zł 103,81 zł
egz.
Polskie Parki Narodowe. Podróże Benka
Polskie Parki Narodowe. Podróże Benka
30,00 zł 28,57 zł
egz.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl