Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb
Opis
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.
Wytwarzanie dymu:
wędzenie zimne, ciepłe i gorące;
środki wytwarzania dymu;
jak działa dym.
Piece i komory wędzarnicze:
małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb;
wędzarnie do samodzielnego wykonania;
szafy i komory wędzarnicze;
jak unikać błędów w czasie wędzenia.
Wędzenie mięsa i kiełbas:
ważne reguły peklowania;
wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny;
kiełbasa surowa, parzona i gotowana;
jaki dym do jakiej kiełbasy;
przepisy.
Wędzenie ryb:
patroszenie, czyszczenie, solenie;
metody wędzenia;
gatunki ryb polecane do wędzenia;
przechowywanie i zamrażanie;
przepisy.
Dane techniczne
Autor | Egon Binder |
Seria | Zrób to sam |
Kategoria książki | poradnik |
ISBN | 978-83-7073-441-1 |
Rok wydania | 2015 |
Format | 13 x 19 cm |
Liczba stron | 120 |
Oprawa | miękka |
Język | polski |
Opinie o produkcie (0)

- Atlas zwierząt chronionych
- Guzik z mleka. Czyli fantastyczne eksperymenty dla ciekawych świata
- Czy podloty to nieloty. I inne tajemnice ptaków
- Ptaki. Przewodnik Collinsa
- Polskie Parki Narodowe. Podróże Benka
- Mój pierwszy zielnik
- Rośliny chronione. Flora Polski
- Ziarna, pestki, orzechy, czyli te niesamowite nasiona
- Atlas minerałów
- Pszczoły miodne i niemiodne



